deak.istvan
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
9. biolgia
Tartalom
 
10. Biolgia
10. Biolgia : 1.6. Az erjds

1.6. Az erjds

  2016.09.21. 07:01


 2.2.1. ERJEDS

 

 1. Tejsavas erjeds

 ltalnos jellemzk

 Fakultatv anaerob tejsav baktriumok, tn. lactobacillusok  (lac, lactis = tej)

 Reakci: Szlcukorbl        à kt tejsav (keto-propn-sav)         + kevs energia

 Reakciegyenlet: C6H12O6    + 2 CH3-CHOH-COOH                  + - 90 kJ.

 Savanysg

 Kovszos uborka

 A lezrt befttes vegbe egy kenyrdarabkt tesznek. Az erjedskor keletkez tejsav tjrja a zldsget.

 Savany kposzta

 A dzst p kposztalevllel blelik. Legyalult kposzta rtegeket helyeznek r, mindegyikre egszben szrjk r a borsot, kmnymagot s fszerpaprikt; majd a nagy levelek sort. Ez tbbszr ismtldik. Vgl a dzst falappal fedik.

 Silzs

 A mg magas fehrjetartalm, zlden learatott kukorict leszecskzzk s tornyokban erjesztik. A takarmnyt ezltal tartstjk. Dnt jelentsg a tejel szarvasmarhk takarmnyozsban.

 Sajt

 A szobahmrskleten llni hagyott tej fl nap alatt megsavanyszik. Egy nap alatt elvlik a vztiszta, fellsz sav s az edny aljn sszegylt alvadk. Havasi psztorok ez a folyamatot egy juhbl-darabkval siettettk. A folyamat sorn a tejcukor bakterilis bontsakor ”keletkez tejsav hatsra a tej fehrji kicsapdnak” /B10M-26./.   

 A tejcukor tn. laktz egy glkz-galaktz diszacharid. A folyamat sorn glkzz alakul, majd az tejsavasan erjed. A tejsav kicsapja a tej kazein-fehrjjt – ez lepszik le az edny aljn.

 Az alvadkot enyhn melegtik, majd vszonzacskba tve kicsepegtetik a maradk savt. Ez a szrazabb anyag a tr.

 A trbl lyukacsos (pl. eidami) s mrvnysajtok (pl. roquefort) kszthetk.  A lyukakat a baktriumos erjeszts szn-dioxid-termelse hozza ltre. A mrvnyozottsgot a trra szrt ecsetpensz-sprkkal rik el. Ezek elszr tenysztestet alaktanak, majd kkes szn sprkat termelnek. A nvekv tenysztest sejtjeibl kijut enzimek fehrjt s zsrt bontanak - ez adja e sajtok sajtos zamatt.

 Ember

 Hvely s br

 A ni hvelyben a levl laphmsejtek glikogntartalmt a baktriumok tejsavasan erjesztik. A savas kmhats megakadlyozza a gennykelt baktriumok megjelenst. A szappanos vzzel val gyakori blts lgos kmhatst – s fertzs veszlyt okoz.

 Hasonl vdelmet ad a br felsznn faggyt bont baktriumok ltal ltrehozott n. savkpeny.

 Izomlz

 A robbankony fehr izmok rostjaiban kevs mitokondrium van.  Ezek a raktrozott glikognbl ellltott piroszlsavat erjesztik. Hatsfokuk gyenge, gyorsan fradnak, tbbek kztt a savass vl kmhats miatt. A tejsav idegvgzdseket ingerel, amit az ember izomlzknt rzkel. A terhels utni napon egy rvid, knny mozgs segthet az eltvoltsban.

 

 2. Alkoholos erjeds

 ltalnos jellemzk

 Fakultatv anaerob cukorgombk tn. saccharomycesek.

 Reakci szvegben    Szlcukorbl à etaonol                  + szn-dioxid + kevs energia

 Reakciegyenlet        C6H12O6           + 2 CH3-CH2-OH    + 2CO2           + - 86 kJ.

 Kenyr

 A bza, rozs vagy rpa szemtermst lisztt rlik. A vzzel kevert liszt a kenyrtszta. Ebbl nmagban csak lapos s kemny, kovsztalan kenyr (pszka, ms nven macesz v. lepny mn.  "indinkenyr") sthet. A tszthoz kevert stleszt mn. kovsz a kemnytt maltzz, majd szlcukorr bontja. A szlcukor etanolos erjedsekor kpzd szn-dioxid buborkok megkelesztik, felfjjk a tsztt. A kelt tsztt kemencben stik. Ennek sorn, a htguls miatt a buborkok mg jobban felfvdnak, az alkohol elprolog, az lsztgombk elpusztulnak.

 Bor s sr

 A szl bogytermsnek kiprselt nedve a must.  A mustban lv szlcukor etanolos erjedse sorn keletkez szn-dioxid buborkok formjban tvozik, a bor "forr".  A szn-dioxid meglheti a borospinck mlyt, ezrt csak gyertyval szabad lemenni.  A leveg 10%-os szn-dioxid-tartalma eszmletvesztst s hallt okoz - a jelenlegi szn-dioxid szint 0.04%, teht ennek 250-ede.

 A csrz rpa a malta, mely az rpaszem kemnytjnek enzimes hidrolzise miatt sok maltzt tartalmaz.  Ezt a srlesztk etanolosan erjesztik.  A keletkezett szn-dioxid sznsavv alakul.  A srt komlval zestik.

 Pezsg mn. habzbor vagy gyngyzbor

 Egy champagnei bencs aptsg pincemestere a helyi savanyks bort utlag megcukrozta. A cukor etanolosan erjedt. A keletkez szn-dioxid buborkok formjban az italban marad. Kitltve ettl pezseg.

 A tj nevbl ered a pezsg sz a francia s orosz nyelvben.

 A pincemesterhez fzdik a vastag fal vegpalack s a parafa dug bevezetse.

 

 3. Vajsavas erjeds

 Kenderztats

 A rostokat sszetart pektintartalm kzplemezek vlnak el. Az ztattavak bze mutatja hogy a vajsavas erjeszts mellett rothads is vgbemegy.

 Cellulzbonts

 Az emlsk vastagbelben ltalnosak.  Az emberben a vajsav nem szvdik fel - ezrt nem legelhetnk.

 A krdzk bendje egy hatalmas erjeszt tartly. A krdzs utni jrargs nveli a bonthat rostok fellett. A lovak vakbele azrt 1m hossz s combvastagsg, mert a cellulzbont baktriumok meleggya. Cellulzbont szimbionitk vannak az sszes legel emls, valamint a ludak s termeszek tpcsatornjban is.

 

 4. Ecetsavas erjeds

 ltalnos jellemzk

 Aerob ecetbaktriumok tn. acetobacterek

 Reakci szvegben: etanolbl oxignnel à ecetsav + vz + sok energia

 Reakciegyenlet: CH3-CH2-OH + O2 -- CH3-COOH + H2O + 2800 kJ.

 Ecet

 Franciaorszgban az 1850-es vekben valsgos nemzeti katasztrfa volt a borok "megbetegedse". A beteg bor savany, keser, pimps vagy kocsonys lett. Mikroszkp alatt kitnt, hogy ezek a borok csak keveset tartalmaznak a szoksos lesztsejt-golycskkbl. Sok volt viszont bennk a plcika alak - baktrium. Ezek okoztk az ecetsavas erjedst.  Az llni hagyott bor felsznn szrks hrtyt kpeznek.

 A megoldst Louis Pasteur (e: lui pasztr) francia mikrobiolgus tallta meg. A rla elnevezett pasztrzs sorn a bort pr percre 60 oC-ra melegtettk, majd a hordt jl lezrtk. Az eljrst Pasteur dolgozta ki.

 A gyenge minsg borokat az ecetgyrts sorn viszont szndkosan ecetsavasan erjesztik.