1.6. Az erjds
2016.09.21. 07:01
2.2.1. ERJEDS
1. Tejsavas erjeds
ltalnos jellemzk
Fakultatv anaerob tejsav baktriumok, tn. lactobacillusok (lac, lactis = tej)
Reakci: Szlcukorbl à kt tejsav (keto-propn-sav) + kevs energia
Reakciegyenlet: C6H12O6 + 2 CH3-CHOH-COOH + - 90 kJ.
Savanysg
Kovszos uborka
A lezrt befttes vegbe egy kenyrdarabkt tesznek. Az erjedskor keletkez tejsav tjrja a zldsget.
Savany kposzta
A dzst p kposztalevllel blelik. Legyalult kposzta rtegeket helyeznek r, mindegyikre egszben szrjk r a borsot, kmnymagot s fszerpaprikt; majd a nagy levelek sort. Ez tbbszr ismtldik. Vgl a dzst falappal fedik.
Silzs
A mg magas fehrjetartalm, zlden learatott kukorict leszecskzzk s tornyokban erjesztik. A takarmnyt ezltal tartstjk. Dnt jelentsg a tejel szarvasmarhk takarmnyozsban.
Sajt
A szobahmrskleten llni hagyott tej fl nap alatt megsavanyszik. Egy nap alatt elvlik a vztiszta, fellsz sav s az edny aljn sszegylt alvadk. Havasi psztorok ez a folyamatot egy juhbl-darabkval siettettk. A folyamat sorn a tejcukor bakterilis bontsakor ”keletkez tejsav hatsra a tej fehrji kicsapdnak” /B10M-26./.
A tejcukor tn. laktz egy glkz-galaktz diszacharid. A folyamat sorn glkzz alakul, majd az tejsavasan erjed. A tejsav kicsapja a tej kazein-fehrjjt – ez lepszik le az edny aljn.
Az alvadkot enyhn melegtik, majd vszonzacskba tve kicsepegtetik a maradk savt. Ez a szrazabb anyag a tr.
A trbl lyukacsos (pl. eidami) s mrvnysajtok (pl. roquefort) kszthetk. A lyukakat a baktriumos erjeszts szn-dioxid-termelse hozza ltre. A mrvnyozottsgot a trra szrt ecsetpensz-sprkkal rik el. Ezek elszr tenysztestet alaktanak, majd kkes szn sprkat termelnek. A nvekv tenysztest sejtjeibl kijut enzimek fehrjt s zsrt bontanak - ez adja e sajtok sajtos zamatt.
Ember
Hvely s br
A ni hvelyben a levl laphmsejtek glikogntartalmt a baktriumok tejsavasan erjesztik. A savas kmhats megakadlyozza a gennykelt baktriumok megjelenst. A szappanos vzzel val gyakori blts lgos kmhatst – s fertzs veszlyt okoz.
Hasonl vdelmet ad a br felsznn faggyt bont baktriumok ltal ltrehozott n. savkpeny.
Izomlz
A robbankony fehr izmok rostjaiban kevs mitokondrium van. Ezek a raktrozott glikognbl ellltott piroszlsavat erjesztik. Hatsfokuk gyenge, gyorsan fradnak, tbbek kztt a savass vl kmhats miatt. A tejsav idegvgzdseket ingerel, amit az ember izomlzknt rzkel. A terhels utni napon egy rvid, knny mozgs segthet az eltvoltsban.
2. Alkoholos erjeds
ltalnos jellemzk
Fakultatv anaerob cukorgombk tn. saccharomycesek.
Reakci szvegben Szlcukorbl à etaonol + szn-dioxid + kevs energia
Reakciegyenlet C6H12O6 + 2 CH3-CH2-OH + 2CO2 + - 86 kJ.
Kenyr
A bza, rozs vagy rpa szemtermst lisztt rlik. A vzzel kevert liszt a kenyrtszta. Ebbl nmagban csak lapos s kemny, kovsztalan kenyr (pszka, ms nven macesz v. lepny mn. "indinkenyr") sthet. A tszthoz kevert stleszt mn. kovsz a kemnytt maltzz, majd szlcukorr bontja. A szlcukor etanolos erjedsekor kpzd szn-dioxid buborkok megkelesztik, felfjjk a tsztt. A kelt tsztt kemencben stik. Ennek sorn, a htguls miatt a buborkok mg jobban felfvdnak, az alkohol elprolog, az lsztgombk elpusztulnak.
Bor s sr
A szl bogytermsnek kiprselt nedve a must. A mustban lv szlcukor etanolos erjedse sorn keletkez szn-dioxid buborkok formjban tvozik, a bor "forr". A szn-dioxid meglheti a borospinck mlyt, ezrt csak gyertyval szabad lemenni. A leveg 10%-os szn-dioxid-tartalma eszmletvesztst s hallt okoz - a jelenlegi szn-dioxid szint 0.04%, teht ennek 250-ede.
A csrz rpa a malta, mely az rpaszem kemnytjnek enzimes hidrolzise miatt sok maltzt tartalmaz. Ezt a srlesztk etanolosan erjesztik. A keletkezett szn-dioxid sznsavv alakul. A srt komlval zestik.
Pezsg mn. habzbor vagy gyngyzbor
Egy champagnei bencs aptsg pincemestere a helyi savanyks bort utlag megcukrozta. A cukor etanolosan erjedt. A keletkez szn-dioxid buborkok formjban az italban marad. Kitltve ettl pezseg.
A tj nevbl ered a pezsg sz a francia s orosz nyelvben.
A pincemesterhez fzdik a vastag fal vegpalack s a parafa dug bevezetse.
3. Vajsavas erjeds
Kenderztats
A rostokat sszetart pektintartalm kzplemezek vlnak el. Az ztattavak bze mutatja hogy a vajsavas erjeszts mellett rothads is vgbemegy.
Cellulzbonts
Az emlsk vastagbelben ltalnosak. Az emberben a vajsav nem szvdik fel - ezrt nem legelhetnk.
A krdzk bendje egy hatalmas erjeszt tartly. A krdzs utni jrargs nveli a bonthat rostok fellett. A lovak vakbele azrt 1m hossz s combvastagsg, mert a cellulzbont baktriumok meleggya. Cellulzbont szimbionitk vannak az sszes legel emls, valamint a ludak s termeszek tpcsatornjban is.
4. Ecetsavas erjeds
ltalnos jellemzk
Aerob ecetbaktriumok tn. acetobacterek
Reakci szvegben: etanolbl oxignnel à ecetsav + vz + sok energia
Reakciegyenlet: CH3-CH2-OH + O2 -- CH3-COOH + H2O + 2800 kJ.
Ecet
Franciaorszgban az 1850-es vekben valsgos nemzeti katasztrfa volt a borok "megbetegedse". A beteg bor savany, keser, pimps vagy kocsonys lett. Mikroszkp alatt kitnt, hogy ezek a borok csak keveset tartalmaznak a szoksos lesztsejt-golycskkbl. Sok volt viszont bennk a plcika alak - baktrium. Ezek okoztk az ecetsavas erjedst. Az llni hagyott bor felsznn szrks hrtyt kpeznek.
A megoldst Louis Pasteur (e: lui pasztr) francia mikrobiolgus tallta meg. A rla elnevezett pasztrzs sorn a bort pr percre 60 oC-ra melegtettk, majd a hordt jl lezrtk. Az eljrst Pasteur dolgozta ki.
A gyenge minsg borokat az ecetgyrts sorn viszont szndkosan ecetsavasan erjesztik.
|