deak.istvan
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
9. biológia
Tartalom
 
Földrajz - Magyarország
Földrajz - Magyarország : 2.9. Élelmiszergazdaságunk

2.9. Élelmiszergazdaságunk

  2015.01.22. 21:31


 2.9. ÉLELMISZERGAZDASÁGUNK, tk. 106-110.

 

 1. Korai idők

 1. Sötét erdő: Gyepű, a bárdos erdőt falutörvény védte, úri vadászat, szénégetés

 2. Dombság

 Makkoserdő – sertés, tisztásokon szarvasmarha

 Domboldalban szőlő, gyümölcs

 Szántóföldön gabona, Kr. e. 6300

 Ház körül: konyhakert, baromfi udvar (ketrec) és sertés (ól), kenderföld

 3. Ármentes magassík

 Rangsor: csikós, gulyás, juhász, kondás

 Egész évben szabadban (istálló nélkül): szilaj pásztorkodás.

 4. Vizesföld

 Földrajzi adottságok: folyóhát, fok, ér, laposok – lassan visszahúzódó víz

 Fokgazdálkodás = ősi ártéri gazdálkodás

 vízimalom

 kövér legelő – szilaj pásztorkodás, szénaszállítás csónakon – istállózás

 félvad ártéri gyümölcsös: alma, körte, szilva; szőlő; pálinka és bor

 rekesztő halászat

 ármentes halmokon termesztett gabona; vertfalú ház: sövényre vert sár: paticsfal.

 

 2. Története

 1. Árpád-kor

 Önellátás; talajváltás – ugarolás

 Kivitel: ló

 2. Vegyesházi királyok

 Árutermelés kezdetei, mezővárosok à Dózsa-parasztháború à röghöz kötés

 3. Török idők

 Kukorica

 A török időkben terjedt el először Erdélyben, a Balkán felől – törökbúza

 Amerikából érkezett – mn. tengeri

 Kivitel

 Frontövezet, pusztásodás, Kecskemét-Bugac és Debrecen-Hortobágy, tőzsérek, cívisek és hajdúk

 Lengyelországba szekerezett hegyaljai bor.

 4. Habasburg uralom

 Tulajdonviszonyok: Újraszerzeményi bizottság

 Kivitel: Gyapjú, búza - bőgőhajók

 5. Monarchia

 Vasút – árutermelés

 Kivitel: Búza majd liszt, hús és zöldség-gyümölcs

 6. Csonkaország: Zöldség-gyümölcs

 7. Kommunista diktatúra

 Tulajdonviszonyok: termelő szövetkezet, állami gazdaság, virágzó háztáji

 Korai: gabona behozatal és jegyrendszer

 Keleti kapcsolat

 kivitel a szovjet piacra:

  ”bezosztaja” búza, félsertés, nyírségi jonatán, kecskeméti paradicsom koznerv, zöld palackos homoki bor, nyírségi jonatán

 ipari háttér: vegyipar, gépgyártás

 Nyugati kapcsolatok à Bábolna IKR, Kapuvár

 Háztáji: összefonódás a TSz-szel, gazdagodó falu.

 8. Rednszerváltás óta – átalakult tulajdon viszonyok

 Piacvesztés: oroszok nem tudtak fizetni, EU telített à felére csökkent pl. a sertés

 Háztáji à felvásárlás, kárpótlás: családi kis és középbirtok

 Termelő szövetkezet à százhúsz ezer tulajdonos társas vállalkozása, harmaduk dolgozik ott

 Állami gazdaság à nemzeti nagytőke.

 

 3. Ősi és mai háziállataink

 1. Triád

 1. Mangalica: göndör szőrű, zsírsertés          Ka-hib

 2. Magyar szürke marha                               Szimmentáli: piros-tarka, kettős hasznosítású, Holstein-fríz: fekete-fehér, tejelő, lápi

 3. Pödrött szarvú rackajuh                            Gyapjas merinói - Körösvidéki szikesekre szorult.

 2. Egyéb

 1. Baromfi: kendermagos tyúk, bivaly

 2. Kutya: puli (terel), komondor (véd), vizsla.

 3. Ponty: a bronzkori halasatavakban a ponty itt léte kérdéses. Ma Hortobágy, Biharugra tórendszerei.

 

 4. Jelentősége

 1. Adatok

 Jövedelem     4 %-a   (2013: 260 e Ft/fő)

 Keresők        5 %-a   (200 e fő)

 Kivitel           8%-a

 2. Adottság

 Domborzat: sík

 Éghajlat

 hőmérséklet: 20 oC feletti nyár

 csapadék: párolgással egyező, dunántúli lomberdők, alföldi erdős puszta

 Talaj: fekete mezőségi talaj – legfőbb természeti erőforrás

 Összegzés: Európa legjobb mezőgazdasági adottságú országa à kukorica övezet része.

 

 5. Munka: Optimálissá tett környezeti tényezők

 1. Talaj

 Magágy

 Trágya: szerves, NPK

 Szintvonalas szántás

 2. Víz

 Öntözés – aszálykor

 Belvízelvezetés

 3. Levegő: Szélfogó erdősáv

 4. Fény: Tojásgyár példája

 5. Hő

 Melegház

 Gyümölcsösben füstölés fagyosszentekkor

 6. Élő: Növényvédőszer (gomba, rovar, gyom).

 

 6. Élelmiszergazdaság

 1. Mezőgazdaság

1. Növénytermesztés

1. Gabonatermesztés (3): búza, kukorica, rizs

2. Takarmánytermesztés (3): silókukorica, lucerna, szója

3. Zöldség-gyümölcs termesztés: hagyma, paradicsom, paprika; szőlő, alma, narancs

4. Ipari növények (3): cukorrépa, napraforgó, len

5. Erdőgazdaság

2. Állattenyésztés (5) Baromfi, sertés, szarvasmarha, juh, hal.

2. Élelmiszeripar (5)

1. Növényfeldolgozás (6)

Malomipar à sütőipar, italgyártás (szesz): bor, sör, pálinka

Növényolaj gyártás és édesipar; dohányfeldolgozás

2. Állatfeldolgozás (2): Hús- és tejipar

3. Konzervgyártás (és hűtőipar).

3. Kapcsolatok

 1. Ipar

 vegyipar: műtrágya, növényvédő szer

 gépgyártás: traktor, fejő

 könnyűipar: len, fa, bőr, gyógyszer (inzulin).

 2. Szolgáltatások

 1. Kommunális szolgáltatások pl. állattartó telepek szennyvízkezelése

 2. Közlekedés-szállítás

 3. Oktatás: főiskola, egyetem, aranykalászos gazda

 4. Pénzügy (3): Bank (hitel), biztosító, tőzsde

 5. Modern üzleti szolgáltatások: Reklám, tanácsadás, pályázatírás

 6. Kereskedelem: bel- és külkereskedelem, kis- és nagykereskedelem

 7. Egészségügy: állatorvos

 8. Állami szolgáltatások többi része: egészségügyi szabályok, versenyfelügyelet.

 9. Kutatás-fejlesztés pl. nemesítés, hormon, gyógyszer, vitamin.

 

 7. Földhasznosítás

 1. Kivont       15        Lakóövezet, ipari terület, közlekedési infrastruktúra           

 2. Erdő           20        Őshonos cseres-tölgyes, telepített papírnyáras és fenyves

 3. Legelő        10        Főként szikeseken; ha kaszálják p: rét

 4. Szántó        50        Búza, kukorica, szálas-lédús takarmány (3): ~ 20+20+10%

 5. Egyéb          5        Kert, szőlő, gyümölcs, nádas és halastó ~ 1+1+1+1%

 Összesen      100.

 

 8. Löszföldek mezőgazdasága

 1. Alapszerkezet

 Búza + Kukorica à Malomipar - Kenyér + Szemestakarmány à Sertés és Baromfi à Húsipar

 Cukorrépa + napraforgó à Cukor és répaszelet + növényolaj + olajpogácsa + trágya

 Szálas és lédús takarmány à Szarvasmarha à Tejpar.

 2. Termény és termék

 Sűrűsödés

 Mindegyik növény a löszön kialakult fekete mezőségi talajt kedveli.

 Mivel az állati takarmány zöme is itt terem, a magyar mezőgazdasági termelés ide zömül.

 Búza: Fajták: acélos à hétre elég (5 kg-os) habos fehér kenyér, és ”bezosztája”, kivitel is

 Kukorica

 Egységnyi területről a legnagyobb tápérték nyerhető: sertés és baromfi

 Bioetanol és invert cukor, kivitel is

 Sertés

 Főként kukorica, baromfival együtt legfőbb húsadó

 Zöme sertéstelepeken összpontosul de 1/3-a háztáji

 Volt hogy behoztunk Dániából

 Baromfi

 Legfőbb takarmánya a kukorica, van csemegekukorica is (csövön, fagyasztva, konzvervben)

 A sertéssel együtt a legfőbb húsadó

 Fajok: házityúk, pulyka, liba – tömés, máj

 Csirkegyár de háztáji is.

 Szarvasmarha

 Szálas takarmány is

 Teje a fontos, rágós a húsa

 A Nyugat-Dunántúli legeltetés megszűnt

 Volt hogy tejet hoztunk be Németországból.

 

 9. Zöldség

 1. Általában: belterjes, fényigényes

 2. Felsorolás

 Paradicsom                Kecskemét                  Homoki gazdák, konzerv is

 Zöldpaprika               Szentes                       Hévízzel fűtött üvegházak

 Fűszerpaprika Kalocsa, Szeged         Zsellérek fejlesztették, magyar konyha

 Vöröshagyma            Makó                           Zsellérek fejlesztették

 Káposzta                   Vecsés                        Svábok, vecsési káposzta (savanyú)

 

 10. Gyümölcs

 1. Felsorolás

 Alma                          Nyíregyháza               Nyírségi jonatán

 Szilva                         Mátészalka                 Szatmári szilvapálinka

 Őszibarack                 Szeged                                   Szatymaz

 Sárgabarack               Kecskemét                  Kecskeméti fütyülős barackpálinka

 Görögdinnye             Csány, Heves

 Málna                        Nagymaros                 Marosi gurulós málna

 Földieper                   Tahitótfalu

 2. Alma

A gyümölcs termelési értékének felét adja. Az almásokban m2-enként 3 kg alma terem. A termőterület fél budapestnyi (270 km2).

 3-6 x annyit termelünk, mint amennyit meg tudunk enni (80-50 kg/fő, 2014-13), ezért csak a legjobból lesz étkezési alma. A feldolgozóipar 50 kg/főt tud fogadni, 20 kg/fő exportra mehet, hosszú távon hűteni tudjuk amit megeszünk (12-15 kg/fő), rövid ideig még raktározni tudunk 10 kg/főt.

 3. Szőlő és bor

Borvidékek (13), borok (6)

Közép-Mo.

Pest

Etyek-Budai

Közép-Dt.

Fejér

Móri

Komárom-Esztergom

Ászár-Neszmélyi

Veszprém

Balatonfüred-Csopaki – rizling

Badacsonyi - szürkebarát

Balatonfelvidéki

Nagy-Somlói

Nyugat-Dt.

Győr-Moson-Sopron

Pannonhalmi

Soproni – kékfrankos

Vas

-

Zala

Zalai

Dél-Dt.

Tolna

Szekszárdi

Tolnai

Baranya

Pécsi

Villányi

Somogy

Balatonboglári

Észak-Mo.

Nógrád

-

Heves

Mátrai. Debrői hárslevelű

Egri – bikavér

Borsod-Abaúj-Zemplén

Bükki

Tokaji - aszú /P10-132./

Észak-Alföld

-

 

Dél-Alföld

Bács-Kiskun

Hajós-Bajai

Kunsági (Kiskunhalas)

Csongrád

Csongrádi

Békés

-

 

 11. Egyéb

 Rozs (3)                     Belső-Somogy, Kiskunság, Nyírség

 Rizs (2)                      Nagykunság - Karcagi rizshántoló, Hortobágy, Szarvas

 Burgonya (4)             Belső-Somogy, Dél-Mezőföld, Homokhát, Nyírség; Nógrád

 Cukorgyár                 Kaposvár, 13 volt – az EU csatlakozás tönkre tette őket

 Növényolajgyár         Rákospalota, Martfű

 Sör                             Kőbánya, Sopron, Pécs (szalon), Bőcs (borsodi)

 Hús                            Kapuvár, Pápa; Debrecen, Szeged, Békéscsaba, Gyula

 Tej                             Mátészalka Túró-Rudi.