2.9. Élelmiszergazdaságunk
2015.01.22. 21:31
2.9. ÉLELMISZERGAZDASÁGUNK, tk. 106-110.
1. Korai idők
1. Sötét erdő: Gyepű, a bárdos erdőt falutörvény védte, úri vadászat, szénégetés
2. Dombság
Makkoserdő – sertés, tisztásokon szarvasmarha
Domboldalban szőlő, gyümölcs
Szántóföldön gabona, Kr. e. 6300
Ház körül: konyhakert, baromfi udvar (ketrec) és sertés (ól), kenderföld
3. Ármentes magassík
Rangsor: csikós, gulyás, juhász, kondás
Egész évben szabadban (istálló nélkül): szilaj pásztorkodás.
4. Vizesföld
Földrajzi adottságok: folyóhát, fok, ér, laposok – lassan visszahúzódó víz
Fokgazdálkodás = ősi ártéri gazdálkodás
vízimalom
kövér legelő – szilaj pásztorkodás, szénaszállítás csónakon – istállózás
félvad ártéri gyümölcsös: alma, körte, szilva; szőlő; pálinka és bor
rekesztő halászat
ármentes halmokon termesztett gabona; vertfalú ház: sövényre vert sár: paticsfal.
2. Története
1. Árpád-kor
Önellátás; talajváltás – ugarolás
Kivitel: ló
2. Vegyesházi királyok
Árutermelés kezdetei, mezővárosok à Dózsa-parasztháború à röghöz kötés
3. Török idők
Kukorica
A török időkben terjedt el először Erdélyben, a Balkán felől – törökbúza
Amerikából érkezett – mn. tengeri
Kivitel
Frontövezet, pusztásodás, Kecskemét-Bugac és Debrecen-Hortobágy, tőzsérek, cívisek és hajdúk
Lengyelországba szekerezett hegyaljai bor.
4. Habasburg uralom
Tulajdonviszonyok: Újraszerzeményi bizottság
Kivitel: Gyapjú, búza - bőgőhajók
5. Monarchia
Vasút – árutermelés
Kivitel: Búza majd liszt, hús és zöldség-gyümölcs
6. Csonkaország: Zöldség-gyümölcs
7. Kommunista diktatúra
Tulajdonviszonyok: termelő szövetkezet, állami gazdaság, virágzó háztáji
Korai: gabona behozatal és jegyrendszer
Keleti kapcsolat
kivitel a szovjet piacra:
”bezosztaja” búza, félsertés, nyírségi jonatán, kecskeméti paradicsom koznerv, zöld palackos homoki bor, nyírségi jonatán
ipari háttér: vegyipar, gépgyártás
Nyugati kapcsolatok à Bábolna IKR, Kapuvár
Háztáji: összefonódás a TSz-szel, gazdagodó falu.
8. Rednszerváltás óta – átalakult tulajdon viszonyok
Piacvesztés: oroszok nem tudtak fizetni, EU telített à felére csökkent pl. a sertés
Háztáji à felvásárlás, kárpótlás: családi kis és középbirtok
Termelő szövetkezet à százhúsz ezer tulajdonos társas vállalkozása, harmaduk dolgozik ott
Állami gazdaság à nemzeti nagytőke.
3. Ősi és mai háziállataink
1. Triád
1. Mangalica: göndör szőrű, zsírsertés Ka-hib
2. Magyar szürke marha Szimmentáli: piros-tarka, kettős hasznosítású, Holstein-fríz: fekete-fehér, tejelő, lápi
3. Pödrött szarvú rackajuh Gyapjas merinói - Körösvidéki szikesekre szorult.
2. Egyéb
1. Baromfi: kendermagos tyúk, bivaly
2. Kutya: puli (terel), komondor (véd), vizsla.
3. Ponty: a bronzkori halasatavakban a ponty itt léte kérdéses. Ma Hortobágy, Biharugra tórendszerei.
4. Jelentősége
1. Adatok
Jövedelem 4 %-a (2013: 260 e Ft/fő)
Keresők 5 %-a (200 e fő)
Kivitel 8%-a
2. Adottság
Domborzat: sík
Éghajlat
hőmérséklet: 20 oC feletti nyár
csapadék: párolgással egyező, dunántúli lomberdők, alföldi erdős puszta
Talaj: fekete mezőségi talaj – legfőbb természeti erőforrás
Összegzés: Európa legjobb mezőgazdasági adottságú országa à kukorica övezet része.
5. Munka: Optimálissá tett környezeti tényezők
1. Talaj
Magágy
Trágya: szerves, NPK
Szintvonalas szántás
2. Víz
Öntözés – aszálykor
Belvízelvezetés
3. Levegő: Szélfogó erdősáv
4. Fény: Tojásgyár példája
5. Hő
Melegház
Gyümölcsösben füstölés fagyosszentekkor
6. Élő: Növényvédőszer (gomba, rovar, gyom).
6. Élelmiszergazdaság
1. Mezőgazdaság
1. Növénytermesztés
1. Gabonatermesztés (3): búza, kukorica, rizs
2. Takarmánytermesztés (3): silókukorica, lucerna, szója
3. Zöldség-gyümölcs termesztés: hagyma, paradicsom, paprika; szőlő, alma, narancs
4. Ipari növények (3): cukorrépa, napraforgó, len
5. Erdőgazdaság
2. Állattenyésztés (5) Baromfi, sertés, szarvasmarha, juh, hal.
2. Élelmiszeripar (5)
1. Növényfeldolgozás (6)
Malomipar à sütőipar, italgyártás (szesz): bor, sör, pálinka
Növényolaj gyártás és édesipar; dohányfeldolgozás
2. Állatfeldolgozás (2): Hús- és tejipar
3. Konzervgyártás (és hűtőipar).
3. Kapcsolatok
1. Ipar
vegyipar: műtrágya, növényvédő szer
gépgyártás: traktor, fejő
könnyűipar: len, fa, bőr, gyógyszer (inzulin).
2. Szolgáltatások
1. Kommunális szolgáltatások pl. állattartó telepek szennyvízkezelése
2. Közlekedés-szállítás
3. Oktatás: főiskola, egyetem, aranykalászos gazda
4. Pénzügy (3): Bank (hitel), biztosító, tőzsde
5. Modern üzleti szolgáltatások: Reklám, tanácsadás, pályázatírás
6. Kereskedelem: bel- és külkereskedelem, kis- és nagykereskedelem
7. Egészségügy: állatorvos
8. Állami szolgáltatások többi része: egészségügyi szabályok, versenyfelügyelet.
9. Kutatás-fejlesztés pl. nemesítés, hormon, gyógyszer, vitamin.
7. Földhasznosítás
1. Kivont 15 Lakóövezet, ipari terület, közlekedési infrastruktúra
2. Erdő 20 Őshonos cseres-tölgyes, telepített papírnyáras és fenyves
3. Legelő 10 Főként szikeseken; ha kaszálják p: rét
4. Szántó 50 Búza, kukorica, szálas-lédús takarmány (3): ~ 20+20+10%
5. Egyéb 5 Kert, szőlő, gyümölcs, nádas és halastó ~ 1+1+1+1%
Összesen 100.
8. Löszföldek mezőgazdasága
1. Alapszerkezet
Búza + Kukorica à Malomipar - Kenyér + Szemestakarmány à Sertés és Baromfi à Húsipar
Cukorrépa + napraforgó à Cukor és répaszelet + növényolaj + olajpogácsa + trágya
Szálas és lédús takarmány à Szarvasmarha à Tejpar.
2. Termény és termék
Sűrűsödés
Mindegyik növény a löszön kialakult fekete mezőségi talajt kedveli.
Mivel az állati takarmány zöme is itt terem, a magyar mezőgazdasági termelés ide zömül.
Búza: Fajták: acélos à hétre elég (5 kg-os) habos fehér kenyér, és ”bezosztája”, kivitel is
Kukorica
Egységnyi területről a legnagyobb tápérték nyerhető: sertés és baromfi
Bioetanol és invert cukor, kivitel is
Sertés
Főként kukorica, baromfival együtt legfőbb húsadó
Zöme sertéstelepeken összpontosul de 1/3-a háztáji
Volt hogy behoztunk Dániából
Baromfi
Legfőbb takarmánya a kukorica, van csemegekukorica is (csövön, fagyasztva, konzvervben)
A sertéssel együtt a legfőbb húsadó
Fajok: házityúk, pulyka, liba – tömés, máj
Csirkegyár de háztáji is.
Szarvasmarha
Szálas takarmány is
Teje a fontos, rágós a húsa
A Nyugat-Dunántúli legeltetés megszűnt
Volt hogy tejet hoztunk be Németországból.
9. Zöldség
1. Általában: belterjes, fényigényes
2. Felsorolás
Paradicsom Kecskemét Homoki gazdák, konzerv is
Zöldpaprika Szentes Hévízzel fűtött üvegházak
Fűszerpaprika Kalocsa, Szeged Zsellérek fejlesztették, magyar konyha
Vöröshagyma Makó Zsellérek fejlesztették
Káposzta Vecsés Svábok, vecsési káposzta (savanyú)
10. Gyümölcs
1. Felsorolás
Alma Nyíregyháza Nyírségi jonatán
Szilva Mátészalka Szatmári szilvapálinka
Őszibarack Szeged Szatymaz
Sárgabarack Kecskemét Kecskeméti fütyülős barackpálinka
Görögdinnye Csány, Heves
Málna Nagymaros Marosi gurulós málna
Földieper Tahitótfalu
2. Alma
A gyümölcs termelési értékének felét adja. Az almásokban m2-enként 3 kg alma terem. A termőterület fél budapestnyi (270 km2).
3-6 x annyit termelünk, mint amennyit meg tudunk enni (80-50 kg/fő, 2014-13), ezért csak a legjobból lesz étkezési alma. A feldolgozóipar 50 kg/főt tud fogadni, 20 kg/fő exportra mehet, hosszú távon hűteni tudjuk amit megeszünk (12-15 kg/fő), rövid ideig még raktározni tudunk 10 kg/főt.
3. Szőlő és bor
Borvidékek (13), borok (6)
|
Közép-Mo.
|
Pest
|
Etyek-Budai
|
Közép-Dt.
|
Fejér
|
Móri
|
Komárom-Esztergom
|
Ászár-Neszmélyi
|
Veszprém
|
Balatonfüred-Csopaki – rizling
Badacsonyi - szürkebarát
Balatonfelvidéki
Nagy-Somlói
|
Nyugat-Dt.
|
Győr-Moson-Sopron
|
Pannonhalmi
Soproni – kékfrankos
|
Vas
|
-
|
Zala
|
Zalai
|
Dél-Dt.
|
Tolna
|
Szekszárdi
Tolnai
|
Baranya
|
Pécsi
Villányi
|
Somogy
|
Balatonboglári
|
Észak-Mo.
|
Nógrád
|
-
|
Heves
|
Mátrai. Debrői hárslevelű
Egri – bikavér
|
Borsod-Abaúj-Zemplén
|
Bükki
Tokaji - aszú /P10-132./
|
Észak-Alföld
|
-
|
|
Dél-Alföld
|
Bács-Kiskun
|
Hajós-Bajai
Kunsági (Kiskunhalas)
|
Csongrád
|
Csongrádi
|
Békés
|
-
|
11. Egyéb
Rozs (3) Belső-Somogy, Kiskunság, Nyírség
Rizs (2) Nagykunság - Karcagi rizshántoló, Hortobágy, Szarvas
Burgonya (4) Belső-Somogy, Dél-Mezőföld, Homokhát, Nyírség; Nógrád
Cukorgyár Kaposvár, 13 volt – az EU csatlakozás tönkre tette őket
Növényolajgyár Rákospalota, Martfű
Sör Kőbánya, Sopron, Pécs (szalon), Bőcs (borsodi)
Hús Kapuvár, Pápa; Debrecen, Szeged, Békéscsaba, Gyula
Tej Mátészalka Túró-Rudi.
|